Sandheden om fedt

Flere kurer går efterhånden på at vi ikke skal være fedtforskrækkede. Faktisk skal vi spise en masse fedt, og typen af fedt virker næsten til at være blevet ligegyldig. Bare det er økologisk! Nogle vil gå så vidt som til at sige, at kokosfedt slet ikke optages af kroppen – at det nærmest er minuskalorier! Det er dog langt fra sandheden.

En del hormoner og vitaminer er fedtafhængige, og fedt er derfor essentielt at få gennem kosten for at vores krop fungerer. Men hvor meget og hvilken type?
I dette indlæg vil jeg forsøge kort og præcist at give dig en helt basalt viden om fedt. Den viden der skal til for at DU selv kan være kritisk overfor det du læser og ved præcist hvad og hvor meget din krop har brug for.

kokos

Så meget fedt skal vi have
20-25 E% skal komme fra fedt
Heraf må maks 10 E% komme fra mættet fedt
Heraf skal minimum 1 E% komme fra Omega 3

Mættet fedt
Mættet fedt kommer primært fra animalske kilder og er i dets opbygning karakteriseret ved at være tætpakket, modstandsdygtig og ufleksibel. Kroppen bruger fedt som byggesten, og i den forbindelse er mættet fedt ikke særlig hensigtsmæssigt. En karvæg som er stiv og rigid vil være meget sårbar for blodpropper.

Eksempler: Mælkeprodukter, kød, smør, kokosfedt, kakaofedt, palmefedt

Umættet fedt
Umættet fedt skal udgøre størstedelen af vores daglige fedtindtag og kommer primært fra vegetabilske kilder. Det er i dets opbygning karakteriseret ved at være ustabilt og løst – specielt de flerumættede fedtsyrer. Det betyder dog også, at det er sårbart overfor sollys og opvarmning hvorved det let harskner og omdannes til transfedtsyrer.
Du må gerne stege i enkeltumættet fedt, så længe olien ikke begynder at ryge. Du må derimod aldrig opvarme flerumættet fedt!

Eksempler på enkeltumættet fedt: Rapsolie, olivenolie, avocado, jordnødderolie
Eksempler på flerumættet fedt: Solsikkeolie, majsolie, hørfrøolie, valnøddeolie, fed fisk

Omega 3, 6 og 9:
Mange produkter bliver solgt på et højt indhold af omega 3, 6 og 9. Omega 3 får de færreste nok af, hvorimod de fleste får rigeligt omega 6 og 9 gennem kosten, og det vil derfor være uhensigtsmæssigt at tage et tilskud af alle disse, da det blot vil forskyde det allerede skæve forhold mellem dem.

Hvordan får du så dækket dit Omega 3 behov
Også her lever mange produkter højt på deres høje omega 3 indhold. Heriblandt hørfrøolie og valnøddeolie. Indholdet af omega 3 er ganske rigtigt højt i disse typer olier, men desværre er der ikke tale om den “rigtige” form for omega 3. Den eneste måde at få dette fedtstof på er gennem fiskeolie, som du enten får ved at spise fed fisk eller tage et tilskud af fiskeolie.

Fede fisk: Ål, sild, hellefisk, makrel, ørred og laks er de mest almindelige fede fisk. Du skal ca. spise 100 gram laks dagligt for at få dækket dit behov for omega 3.

Kapsler: Fiskeolie kapsler er en udemærket måde få opfyldt dit omega 3 behov på! Det eneste du skal være opmærksom på i kapslerne er mængden af omega 3 ift. de 1000mg som hver kapsel typisk udgør. Gå efter de kapsler du skal tage færrest af og hvor indholdet af EPA og DHA udgør minimum 50 procent. Dette hænger ikke nødvendigvis sammen med prisen på kapslerne! Du behøver desuden ikke være nervøs for om fiskeolien er harsknet. Det vil være næsten umuligt at undgå og har i dette tilfælde absolut ingen betydning for oliens virkning i kroppen :-)

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>