Maksimer din mæthed med kaloriefrie tricks

Føler du dig ofte sulten? I dette indlæg giver jeg dig råd til hvordan du kan få selv få kalorier til at give super mæthed. Det handler om at bruge dine øjne, næse, mund, øre og følesans når du spiser, og nej.. du behøver ikke sidde og føle dig ekstremt underlig mens du dufter og føler på din mad i 20 minutter inden du sætter tænderne i det ;-) Det er langt mere simpelt end det:

Øre
Det er vigtigt at mad som du forventer skal være sprødt også giver en knasende lyd. Har du nogensinde spist bløde chips eller mariekiks? Du vil opfatte smagen som utrolig dårlig selvom det kun er lyden og konsistensen der har ændret sig.

tallerkenstørrelse

Øjne
Brug så mange farver som muligt i dit måltid – tænk pynt ind i dine måltider som kontrast – også farven på din tallerken har betydning! Spiser du ris fra en sort tallerken vil du automatisk spise mindre, da du hurtigere føler dig mæt end hvis de spises fra en hvid tallerken hvor kontrasten er lille. – Hvorfor tror du Mcdonalds kører samme brune farver i både deres mad, emballage og møbler?

Forskellige udskæringer vil også have betydning for din mæthed. Prøv at skære din rugbrød i trekanter. Det vil stimulere dine øjne mere fordi det er uvant og dermed øge mætheden

Tænk samtidig på størrelsen af glas og tallerken. Vi drikker mindre af høje smalle glas og spiser mindre af små tallerkener, fordi portionen vil synes større. Billedet af de to identiske midterste cirkler illustrerer dette.

Næse
Varm mad dufter af mere end kold mad og øger derfor vores mæthed. Samtidig sendes der en lang række aromastoffer fra mundhulen og op i næsen når vi tygger vores mad grundigt!

Mund
Få altid noget sprødt til blød mad. Én ting er at stimulere vores smagsløg med både surt, sødt, salt, bittert og umami, men det er også vigtigt at stimulere følesansen i munden med forskellige konsistenser! Når du spiser fisk vil råkost eksempelvis være bedre tilbehør end ovnbagte rodfrugter.

Den søde smag fås fra simple kulhydrater og stivelse og registreres hurtigt
Den sure smag fås fra eddike, frugt og syrnede mælkeprodukter
Salt tilsættes som regel maden og er derfor ikke et problem
Den bitre smag fås fra bl.a. kål, kaffe, kakao og grape
Umami smagen findes i grønne asparges, tomat, svampe og kød

Fordøjelse og fysiologi
Alt det ovenstående er psykologiske faktorer som man bestemt ikke skal underkende effekten af! Det er dog også vigtigt at vide hvor godt de forskellige makronæringsstoffer mætter rent fysiologisk.

Simple kulhydrater er de eneste som registreres allerede i munden. Der sendes her hurtigt signal om mæthed til hjernen, men den er kortvarig. Komplekse kulhydrater – særligt typer med højt indhold af fuldkorn og fibre, giver derimod en god varig mæthed

Protein og fedt registreres først i maven 20-30 min efter de er indtaget. Protein giver den bedste langvarige mæthed, mens fedt. som er meget energitæt, kun fylder et lille volumen ud i mavesækken. Alene mætter fedt derfor rigtig dårligt, men medvirker gennem dets blodsukkerstabiliserende virkning til øget mæthed.

Volumen på dit måltid er også vigtigt! Grøntsager giver et stort volumen for få kalorie som fylder din mavesæk op, hvilket sender masser af mæthedssignaler til hjernen.

Kort sagt bør du sørge for at implementere grøntsager, protein eller fuldkorn/fibre i ALLE dine måltider. Det behøver ikke være meget, bare det er der :-) Samtidig bør du overveje måden du servere, sammensætter og anretter din mad på, så din stimulere dine sanser mest muligt. SPIS når du spiser.

Ønsker du at tage på, og har du svært ved at spise nok fordi du føler dig prop mæt? Så kan du stadig bruge rådene. Du skal bare indtænke dem omvendt, så du opnår mindst mulig mæthed i dine måltider :-)

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>